EXCLUSIV

Crimă organizată la Sănătate

Guvernul a avut bani pentru sperietoarea „gripa porcină” dar nu are fonduri pentru vaccinurile elementare ale bebelușilor

Dincolo de slogan

In 2009, România a risipit milioane de euro pentru combaterea așa-numitei „gripe porcine”, dar nu are ȋn prezent bani pentru efectuarea vaccinelor elementare ale bebelușilor născuți ȋn același an. Marii dirijori ai „campaniei porcine” (printre care dr. Adrian Streinu- Cercel, ȋnființat acum ca secretar de stat la Sănătate), acum tac: nu apare nimeni la televizor ca să dezbată ȋntârzierea inadmisibilă cu care Statul pe care ȋl reprezintă se implică ȋn procurarea unor vaccinuri care lipsesc de luni și ani de zile. Vorbim aici de același Stat care ȋn 2009 a contractat 5 milioane de doze vaccinuri anti-gripa porcină (pe filieră franceză-olandeză-românească) din care au fost livrate 3 milioane. Bani aruncați pe apa Sâmbetei. Ministerul a rămas pe stoc cu cel puțin 700000 de doze, ȋn condițiile unei campanii jenant de neprofesioniste- derulată cu naivi de prin televiziuni, dar și ȋn contextul izbucnirii unor scandaluri internaționale, referitoare la exacerbarea acestei panici porcine ȋn scopul obținerii de avantaje economice pentru mamuții industriei farmaceutice. Guvernul României a avut bani pentru marea intoxicare numită „gripa porcină”, dar nu are bani acum pentru imunizarea obligatorie și gratuită a zeci de mii de bebeluși. Reprezentanții Ministerului Sănătății spun că Programul Național de Imunizări este „o prioritate” și că Programul a fost „modernizat”: dincolo de aceste sloganuri, nu pare a rămâne decât trândăvie și vorbă multă. Se condamnă o generație ȋntreagă de copii la risc major de ȋmbolnăvire, pentru lipsa de respect cu care sunt tratați părinții lor.

Ministerul Sănătății, ȋntr-o realitate paralelă

Ȋntr-o adresă a Ministerului Sănătății, ni se transmite că „ȋn data de 16 iunie 2010, au fost distribuite prin ordin al ministrului sănătății către Direcțiile de Sănătate Publică județene și a municipiului București vaccinurile difteric-tetanic-pertussis acelular, polio inactivat, pentru imunizarea copiilor de 2, 4, 6 și 12 luni, ȋmpotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomelitei și infecției cu H. Influenzae tip B, precum și a vaccinului ȋmpotriva rujeolei, oreionului și rubeolei, vaccinuri incluse ȋn calendarul național de imunizare pentru anul 2010, ȋn vederea vaccinării copiilor eligibili la vaccinare precum și pentru recuperarea celor rămași nevaccinați. Menționăm că de la Direcțiile de Sănătate Publică județene și a municipiului București, vaccinurile menționate mai sus DTPa- VPI- HIB și ROR au fost distribuite către medicii de familie care au ȋnceput vaccinarea gratuită a tutturor copiilor incluși pe listee lor de vaccinare”. Ministerul Sănătății, ȋmpreună cu maharajahul său, Cseke Attila, trăiesc cert ȋntr-o realitate paralelă. Ȋntr-adevăr, vaccinarea a ȋnceput ȋn 16 iunie a.c., dar iată spre exemplu, situația dintr-un județ care se află oarecum aproape de Capitală- Prahova: „Ȋn 16 iunie a fost emis Ord. M.S 933/ 2010, prin care județului Prahova i-au fost repartizate 210 doze vaccin pentavalent (ȋnlocuitorul vaccinului tetravalent difterie-tetanos-pertusis-poliomelitic inactivat-n.n.), dintr-un total de 6000 doze, care au fost ridicate de la sediul Unifarm ȋn 18.06.2010. Ȋn condițiile ȋn care, la nivelul județului Prahova, ar fi fost nevoie de 9000 doze pentru vaccinarea/revaccinarea copiilor, precum și pentru recuperarea restanțierilor, cele 210 doze au fost distribuite ȋn zonele sărace din teritoriile Mizil, Urlați, Văleni, Câmpina, pentru efectuarea primei doze de vaccin la copiii restanțieri născuți ȋn anul 2009”. Dacă la Prahova este această situație, ne ȋnspăimântă ce probleme sunt ȋn județe mai ȋndepărtate de Unifarm.

Ce spun medicii de familie


Ȋn teritoriu, medicii de familie din București și din județe susțin la unison că lucrurile arată cu totul diferit de ceea ce știe Ministerul. „De la ȋnceputul anului 2010 am primit doar 30 % din vaccinurile solicitate. Ne-am descurcat cum am putut, dar „ne-am descurcat” este doar un fel a spune: majoritatea copiilor au fost vaccinați cu doze cumpărate de părinți. Cum se zice, ne-am cârpit: cei mai avuți sau mai grăbiți le-au cumpărat, iar cu ce s-a economisit i-am vaccinat pe ceilalți. Vaccinul pentru 4 ani (deci următorul după ROR) nu l-am mai primit de 2 ani. Probabil că ele sunt alocate corect de Minister și dispar pe drum, adică ajung ȋn altă parte”, ne-a declarat medicul pediatru Zbanghe Ecaterina, din sectorul 3 al Capitalei. „Ȋn toată țara situația este identică, dozele sunt insuficiente. S-au primit vaccinuri la Direcția de Sănătate Publică ȋn cantități total insuficiente (cele pentru 2, 4 și 6 luni), iar pentru medicii de familie de la țară au fost alocate extrem de puține vaccinuri. Vaccinez de 30 de ani dar haos ca ȋn acești ani nu am ȋntâlnit. Vaccinul pentru 4 ani nu ȋl avem. Anul trecut, cu gripa porcină am primit ȋn timp util dozele de vaccin: fusese sperietoarea de la televiziune și a venit lumea. La final, n-a mai venit nimeni și am rămas cu ele pe stoc. La vaccinul de col uterin pentru tinerele fete am utilizat doar 5% din ceea ce am primit.”, ne-a declarat sub condiția anonimatului și un medic de familie din Constanta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu